Debatten om nye GMO-er er i gang. Genteknologiutvalget har bedt om innspill til sitt arbeide. I dette nyhetsbrevet kan du lese hva ulike organisasjoner og bedrifter mener. Utvalget har mottatt 25 innspill. Hovedpunktene i en del av innspillene som gjelder GMO-er til bruk i mat og fôr omtales nedenfor. Det er også lenke til de enkelte innspillene
Alle innspill kan leses her: https://www.
Omtalte innspill til Genteknologiutvalget
- Forbrukerrådet
- Dyrevernalliansen
- Kirkerådet
- Fem miljøorganisasjoner
- Coop
- Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt
- Sjømat Norge
- Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag
- Graminor
- Utviklingsfondet og Spire
- GenØk-Senter for biosikkerhet
Innspill 1: Forbrukerrådet
Hovedpunktene i Forbrukerrådet sitt innspill er for det første at genmodifiserte organismer inkludert produkter utviklet ved nye genredigeringsteknikker også i framtiden må gjennomgå grundig risikovurdering. De må risikovurderes sak-for-sak for konsekvenser på både helse og miljø, deriblant dyrevelferd, økologisk påvirkning og næringsinnhold.Det andre hovedpunktet er at forbrukernes rett til å vite og rett til å velge må respekteres. Rådet skriver at korrekt informasjon til forbrukerne om genredigeringsteknikker og/eller GMO er brukt i produksjonen av produktet er essensielt. Produkter må, uavhengig av hvilken genteknologi som er tatt i bruk, fortsatt merkes som GMO.Det tredje hovedpunktet er at Norge fortsatt bør være et foregangsland på regulering av genteknologi, inkludert genredigering. I tråd med dette bør ikke Norge fravike eksisterende vurderingskriterier på områder som andre land og EU kanskje ikke vil inkludere i ny regulering. Forbrukerrådet skriver også at Norge bør være en aktiv stemme i EU, blant annet via nordisk samarbeid.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 2: Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen skriver at føre-var-prinsippet må legges til grunn og at det er en betydelig risiko for at liberaliseringer av dagens regelverk vil resultere i en forverring av dyrevelferden for mange husdyr. I tillegg er Dyrevernalliansen bekymret for at arbeidet med å utvikle stadig nye metoder for genredigering vil påkreve at det utføres belastende dyreforsøk på et høyt antall individer.Dyrevernalliansen skriver også at det bør utformes et strengt dyreetisk regelverk som setter klare rammer for når genredigering av dyr kan og bør tillates.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 3: Kirkerådet
I sitt innspill legger Kirkerådet vekt på at genteknologi innebærer både muligheter, farer og interessekonflikter. Dette krever ifølge rådet både forskning, kompetansebygging og offentlig dialog. Kirkerådet skriver også at føre-var-holdning må være et overordnet prinsipp. Rådet begrunner det med at mulig etablering av nye egenskaper i verste fall kan gi farlige konsekvenser for hele økosystemer.Kirkerådet legger også vekt på at gjeldende genteknologilov har gitt, og gir fortsatt, et godt rammeverk for å håndtere forskning og utvikling på saksfeltet. De mener også at kriteriene i loven, etikk, samfunnshensyn, bærekraft, helse og miljø, er viktige og må beholdes. Rådet er også skeptisk til nivådifferensiering av ulike GMO-metoder og -teknikker og mener det trengs enkeltanalyser i hvert tilfelle, slik det blir praktisert under gjeldende lov.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 4: Fem miljøorganisasjoner
De fem miljøorganisasjonene som har levert felles innspill er Greenpeace, Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund, SABIMA og WWF. De skriver at det må være en absolutt forutsetning at hver enkelt GMO fortsatt blir grundig risikovurdert, spesielt for utilsiktede konsekvenser ved utsetting i økosystemer i forbindelse med matproduksjon eller for andre formål. De understreker også at genredigerte GMO-er må kunne overvåkes, og må derfor kunne detekteres og være sporbare.Organisasjonen skriver også at alle genmodifiserte organismer må merkes som GMO, også der GMO inngår i fôr til produksjonsdyr som husdyr og fisk. Organisasjonene mener dette er nødvendig for å sikre forbrukere og produsenters rett til å gjøre informerte valg og til å velge GMO-frie alternativer.
Innspillet finnes her https://files.nettsteder.
Innspill 5: Coop
Coop innleder med at de er eid av 1,9 millioner medlemmer og at de har et betydelig ansvar for at varer og tjenester de kjøper blir produsert på en forsvarlig måte. De skriver også at de i tillegg har et ansvar for å kommunisere åpent og ærlig med sine kunder. I oppsummeringen skriver de at GMO-er bare må godkjennes hvis de er trygge for mennesker, dyr og miljø. GMO-ene må også være bærekraftige, samfunnsnyttige og etisk forsvarlige.I oppsummeringen understreker Coop også at inntil vi eventuelt har erfaring med trygg bruk, må alle GMO-er omfattes av genteknologiloven. Ansvaret for risikovurdering og godkjenning må ligge hos myndighetene og godkjenningsprosessen må må skje fra sak til sak. I tillegg mener Coop at alle GMO-er må være sporbare og tydelig merket som GMO, i tråd med dagens regler.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 6: Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt
I oppsummeringen skriver Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt at det er behov for å revidere regelverket for genteknologi, i lys av teknologiutviklingen som har foregått de senere årene. De peker på at de ikke har egen sortsutvikling og skriver at norsk produksjon av poteter, grønnsaker, frukt og bær helt avhengig av tilgang på utenlandske sorter. Etter deres mening er det derfor avgjørende at norske grøntprodusenter har de samme rammevilkårene som konkurrentene når det gjelder mulighet til å dyrke genredigerte sorter. De hevder også at om norsk genteknologiregelverk legges på en mer restriktiv linje enn EU sitt, vil norsk grøntproduksjon raskt komme i en helt umulig situasjon.Avslutningsvis står det at dersom en sort utviklet ved hjelp av genredigering er vurdert som helse- og miljømessig trygg, samfunnsnyttig, bærekraftig og etisk forsvarlig i tråd med kriteriene i norsk regelverk, ønsker Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt å ha muligheten til å dyrke denne sorten på lik linje med tradisjonelt fremforedlede sorter. Det vil gjøre det lettere å dyrke mer ressurseffektivt, imøtekomme forbrukernes bærekrafts- og klimaforventninger, ivareta samfunnsoppdraget vårt som matprodusenter og øke selvforsyningsgraden av sunne, norske grøntprodukter.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 7: Sjømat Norge
BrødtekstSjømat Norge skriver i oppsummeringen at de er positive til bruk av genredigerte organismer. Bruk av slike genredigerte organismer må omfattes av offentlig regulering dvs krav om registrering og/eller godkjenning basert på risikoanalyse.Sjømat Norge viser til Bioteknologirådets forslag til endring av genteknologiloven og støtter forslaget om nivådelt krav til vurderinger basert på «omfanget» av de genetiske endringene i det omsøkte produkt. I motsetning til rådets forslag, mener Sjømat Norge at vurdering av bærekraft, samfunnsnytte og etikk på produktnivå ikke bør være noe formelt krav – i alle fall ikke for nivå 1 og 2.Sjømat Norge avslutter med at et viktig premiss for de nødvendige endringer i genteknologiloven at utviklingsmulighetene og produksjonsvilkårene for norsk akvakultur sikres i lys av konkurranseutfordringene i et globalt marked.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 8: Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Brødtekst Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at føre var- prinsippet må vektlegges stor betydning i spørsmål knyttet til genteknologi og den framtidige reguleringen av disse teknikkene.Landbruksorganisasjonene viser til at genteknologiloven krever at GMO-er skal vurderes etter kriteriene bærekraft, samfunnsnytte og etikk og ønsker å videreføre disse kravene. De mener også at en eventuell lovendring må ivareta dagens praksis hvor produktene blir vurdert fra sak til sak.Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag skriver at landbruket skal være ærlig i sin markedsføring av produktene gjennom sporing og merking. De ønsker derfor at det stilles krav til merking av GMO-produkter.
Innspillet finnes her: https://www.
Innspill 9: Graminor
I oppsummeringen skriver Graminor at genredigering er et verktøy som kan bidra til en mer effektiv og bærekraftig matproduksjon som kan være med å sikre matkvalitet og matsikkerhet nasjonalt og internasjonalt. Graminor mener også det er hensiktsmessig med en klar nivådeling, med tilhørende konsekvensanalyser, som skiller mellom konvensjonell foredling og de ulike formene for genredigering og tradisjonell GMO.Graminor understreker at et nytt regelverk må være robust, klart og med tydelige retningslinjer for hva som kreves av dokumentasjon og risikoanalyser. Reguleringen må også være samsvarende med EUs.I innspillet står det også at for plantesorter som skal tas i bruk i det norske landbruket vil det alltid være behov for offisielle forsøk og testing før en sort kan godkjennes og det er stort behov for mer forskning og utvikling innen genredigering for å evaluere denne teknologien for kommersiell planteproduksjon.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 10: Utviklingsfondet og Spire
Utviklingsfondet og Spire mener at genmodifiserte planter ikke imøtekommer behovene til de viktigste matprodusentene i verden, småbønder i utviklingsland. Genmodifisering løser ikke problemet med dårlig fruktbarhet i jorda, tørke, uforutsigbart klima og andre utfordringer mange småbønder møter.Utviklingsfondet og Spire mener også at bønders valgfrihet til å dyrke egne og foretrukne sorter vil reduseres ved bruk av GMO, noe som også kan øke deres sårbarhet. Innspillet avsluttes med at “gitt disse momentene mener vi at genmodifisering av planter ikke bør anses som en del av løsningen i arbeidet med å øke matsikkerheten og bekjempe sult”.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Innspill 11: GenØk-Senter for biosikkerhet
GenØk-Senter for biosikkerhet har levert et innspill på 26 sider, medregnet referanser. Der har de blant gått gjennom og kommentert de ulike punktene i mandatet. Innspillet gir dermed bedre grunnlag for egne meninger.
Innspillet finnes her: https://files.nettsteder.
Copyright © 2021 GMO-nettverket, All rights reserved.
Nytt om GMO er en enkel nyhetstjeneste opprettet av GMO-nettverket. Tips om nyheter mottas med takk. Send til [email protected]
Our mailing address is:
GMO-nettverket
Hollendergata 5
Postboks 9358 Grønland
Oslo, 0135
Norway