Norge bevilger nå 40 millioner kroner til FNs organisasjon for landbruk og ernæring (FAO) sitt fond for såfrømangfold skriver regjeringen .no på sine nettsider
Dyrking av hardføre og ernæringsrike vekster som for eksempel sorghum, kikerter, og ulike varianter av hirse gjør matproduksjonen mer robust i møte med klimaendringene. Det er også viktig å dyrke sorter av eksempelvis mais som er tilpasset lokale forhold. – Den norske støtten går til prosjekter for å styrke bønders tilgang til mangfold av vekster og der bøndene selv kan delta i sortsutviklingen, sier utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim.
Støtten til såfrøsikkerhet gir nå ny energi inn i det internasjonale samarbeidet om å bevare såfrømangfoldet, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. – I tillegg vil dette støtte utviklingen av lokale verdikjeder for såfrø der bønder opprettholder råderetten over denne viktige innsatsfaktoren, sier Borch.
Internasjonalt samarbeid
FAO-fondet er en del av det internasjonale samarbeidet om å forvalte mangfoldet innen verdens viktige kulturplanter. Bevaring av såfrømangfoldet er viktig for å ha et forråd av gener vi kan foredle nye sorter som tåler framtidas klima og nye sykdommer, gir god ernæring og høy produksjon. Bevaring av såfrø skjer både nedfrosset i genbanker og gjennom bønders aktive bruk av såfrømangfoldet i sin åker. Det er nettopp den siste aktiviteten som er kjernen i hva FAO-fondet bidrar med.
Alle land er avhengig av genressurser fra andre land for å utvikle nye sorter til sitt landbruk. Det er derfor viktig med internasjonalt samarbeid for å sikre såfrømangfoldet, som skjer gjennom den internasjonale plantetraktaten. Alle partsland til traktaten møtes 19.-24. september i India for å videreutvikle det mellomstatlige samarbeidet om såfrømangfold.
Les hele saken her