Sak 4: GMO og patenter
Dette notatet redegjør for forhold til patenter og andre immaterielle rettigheter som har relevans til GMO, samt forslag til endringer i Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.
I notatet redegjøres det for at det norske patentregelverket i vesentlig grad er styrt av internasjonale regler, deriblant EUs patentdirektiv og Den europeiske patentkonvensjonen (EPC). Gjennom EPC er Norge er tilsluttet Det europeiske patentverket (EPO). Hverken Norge eller EU står fritt til å endre sine patentregler. EPO gir europeiske patenter som gjelder for Norge hvis den som søker om europeisk patent ber om det. Planteforedlerrettigheter er mindre omfattende enn patentrettigheter. I Norge er disse rettighetene basert på den internasjonale UPOV-konvensjonen av 1978. UPOV-konvensjonen ble revidert i 1991. Norge har ikke sluttet seg til denne konvensjonen, i hovedsak fordi det ville styrket rettighetene til selskaper som selger såvarer, og svekke bøndenes rettigheter. Patent- og planteforedlerregelverket vil ikke automatisk endres som følge av endringer i GMO-regelverket.
Mindretallet i genteknologiutvalget understreker at det er viktig å vurdere hvordan ulike teknologier påvirker matsystemer, blant annet når det gjelder tilgang og eierskap til genetiske ressurser, inkludert hvordan patenter og andre immaterielle rettigheter påvirker fremtidige utviklingsmuligheter og markeder. I tillegg foreslår mindretallet at opplysninger om genetisk materiale som kreves etter naturmangfoldloven, også skal sendes inn sammen med søknad om godkjenning av en GMO etter genteknologiloven. Dette kan blant annet være informasjon om hvordan søkeren har fått tilgang til genmaterialet, eller hvilke immaterielle rettigheter som gjelder for GMO-en. I tråd med dette foreslår mindretallet en ny bestemmelse i genteknologiloven.
Flertallet i genteknologiutvalget foreslår at organismer der det er brukt genteknologi for å oppnå arvelige genetiske endringer innen artens genpool, skal defineres som presisjonsavlede organismer, forkortet PB. Når det gjelder vilkår for å få patent, ønsker flertallet at PB i stor grad skal likestilles med konvensjonelle produkter. Det innebærer at flertallet ønsker det ikke bør kunne kreves rettigheter for PB-produkter utover det som gjelder generelt for konvensjonelle produkter, inkludert at det ikke skal være mulig å få patent på PB. For organismer som etter flertallets forslag skal defineres som GMO skal det kunne gis patent. Flertallets ønske om at det ikke skal kunne gis patent på PB-organismer og -produkter inneholder ikke forslag til endring i patentregelverket. Flertallet redegjør heller ikke for om det er behov for endringer i internasjonale avtaler som EØS eller EPC.
Notatet inneholder også GMO-nettverkets vurdering av en del av forslagene i NOU-en
Mer informasjon om innholdet og notatet finnes her:
https://www.gmonettverket.no/informasjon/nou-notat-4-24-gmo-og-patenter/ |