Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund, Sabima og
WWF Verdens naturfond har levert felles høringsinnspill til Genteknologi i en bærekraftig fremtid, NOU 2023:18
Hele innspillet kan leses her:Høringssvar_miljøorganisasjoner_GMO-regulering-240209
I sitt innspill skriver de at miljøorganisasjonene er åpne for at genteknologi kan ha potensial
til å kunne bidra positivt innen matproduksjon, men da må den reguleres fra sak-til-sak.
Sammendrag fra innspillsbrevet
Det hefter til dels store usikkerheter ved bruk av genredigering. Usikkerheten ligger innebygget i selve metoden og dreier seg om konsekvensene for organismer og økosystem. Kunnskapen om dette er foreløpig liten. På denne bakgrunnen anbefaler de undertegnende miljøorganisasjoner følgende:
– Forvaltningsansvaret må fortsatt være hos de myndighetene som har det overordnede ansvaret for miljø og naturmangfold. Det vil si hos Klima- og miljødepartementet.
– Føre-var-prinsippet må lovfestes.
– Alle organismer som i dag omfattes av GMO-definisjonen i Norge og EU skal fremdeles betegnes som GMO.
– Alle GMO-er, også de genredigerte, må gjennomgå en uavhengig risikovurdering, som må være individuell og fra sak til sak. Vurderingen må bygge på uavhengig forskning.
– Ingen kategorier av GMO-er må få forenklet godkjenning på gruppenivå. Det er ingen linearitet mellom omfanget av endring i DNA og konsekvenser i organismer og økosystem.
– De norske tilleggskriteriene om bærekraft, samfunnsnytte og etikk (BSE) videreføres.
– Arbeidet med å utvikle veiledninger og prosedyrer for risikovurdering og overvåking av genredigerte GMO-er prioriteres.
– Uavhengig forskning på økologiske konsekvenser ved utsetting av genredigerte GMO-er må bli høyt prioritert.
– Økosystemer må overvåkes over tid for mulige konsekvenser dersom genredigerte GMO-er settes ut. Dette er spesielt viktig dersom flere genredigerte GMO-er utsettes samtidig i eller nær et økosystem, eller ved at utsetting skjer i stort tempo.
– Alle GMO-er må være sporbare.
– Kravet til åpen høring for alle søknader om utsetting av GMO-er opprettholdes.
– Matprodusenter må fritt kunne velge om de vil dyrke GMO eller GMO-fritt. Dette krever et regelverk for sameksistens der kostnadene ikke belastes bønder som dyrker GMO-fritt.
– Matprodukter som inneholder GMO eller er produsert med GMO må merkes av hensyn til forbrukernes frie valg.
Av hensyn til natur og mennesker mener miljøorganisasjonene at flertallets forslag til reguleringsmodell er uforsvarlig. Modellen vil etter vår mening bety at en stor gruppe genmodifiserte organismer kan settes rett ut i naturen uten uavhengig risikovurdering og mulighet for sporing og overvåking.