Her kan du lese Bioteknologirådets høringssvar om NOU 2023:18 Genteknologi i en bærekraftig fremtid.
Hovedpunktene i uttalelsen:
Forholdet til EØS
Bioteknologirådet anbefaler at det foretas en utredning av hvilket handlingsrom Norge har innenfor EØS-avtalen, inkludert utsettingsdirektivet, til å foreta endringer i norsk lovgivning og forvaltningspraksis.
Definisjon
Et flertall på tolv «mener at NGT 1-planter, -dyr og – mikroorganismer ikke lenger skal reguleres som GMO. Med NGT 1 menes organismer med mindre genetiske endringer innenfor samme eller kryssbar art, slik det er definert i EU-kommisjonens forslag for planter». Et mindretall på tre mener at dette bare skal gjelde for NGT-1-planter.
Et flertall på tretten «mener at organismer med midlertidige (dvs, ikke-arvelige, vår anmerkning) genetiske endringer, ikke bør reguleres som GMO.» Et mindretall på to mener at de fortsatt bør reguleres som GMO.
Merking
Et mindretall på syv «mener at genredigerte produkter med endringer tilsvarende det som kan oppnås med vanlig avl (NGT 1), ikke skal merkes som GMO.».
Et annet mindretall på fire «mener at vi generelt ikke lenger bør bruke GMO-merking ved bruk av genteknologi.»
Et tredje mindretall på fire mener at alle matvarer bør merkes, men at genredigerte produkter ikke bør merkes GMO, «men heller som en ny teknologi, for eksempel NGT 1. »
Bærekraft, samfunnsnytte og etikk og Bioteknologirådets rolle
Bioteknologirådet «anbefaler å beholde nasjonale tilleggsvurderinger av bærekraftig utvikling, samfunnsnytte og etikk, og støtter at disse kriteriene samles til et kriterium, kalt etisk forsvarlighet.»
Et flertall på tretten vil at rådet fortsatt skal gjennomføre slike tilleggsvurderinger, mens et mindretall på to ønsker at dette skal gjøres av en etisk ekspertkomite.
GMO-nettverkets kommentar til høringssvaret:
Bioteknologirådets høringssvar forholder seg i stor grad til EU-kommisjonens forslag til ny regulering av såkalte NGT-planter, men et flertall i Bioteknologirådet ønsker at disse prinsippene også skal gjelde mikroorganismer og planter. EU-kommisjonens forslag ble lagt fram i juli 2023, en måned etter at Genteknologiutvalget la fram sin innstilling. Dette forslaget er dermed ikke drøftet i NOU-en. Det er foreløpig ikke kvalifisert flertall for EU-kommisjonens forslag og det er knyttet usikkerhet til den videre prosessen i EU om ny regulering av NGT-planter.