6. juni overleverte leder i Genteknologiutvalget, Anna Wargelius, utredningen om genteknologi til Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Du kan lese en sammenstilling av utredningen i NOU notatet og hele utredningen på KLD sine nettsider her
Det er en NOU med svært sprikende analyser og anbefalinger. Men utvalget er enige om følgende:
-Gjennomgangen av den norske genteknologiloven bør omfatte både planter, dyr og mikroorganismer
– Loven bør stimulere til forskning og innovasjon
– Forenklinger av krav til etisk forsvarlighet (bærekraft, samfunnsnytte og etikk)
– Forenklinger av klinisk utprøving av GMO legemidler innen humanmedisin
Utover dette er det er det uenighet om hva som faktisk skal defineres som en GMO, hvem som skal ha forvaltningsansvaret og hva som er realistisk å forvente i forhold til genteknologiens bidrag til en bærekraftig utvikling. Du kan se de ulike forslagene i denne sammenliknende tabellen NOU (2023-18)-sammenlignende tabell_230606
En ny kurs for genteknologi
Et flertall ønsker en ny kurs for regulering og bruk av genteknologi i Norge og EU. De kaller sitt forslag En ny kurs for genteknologi. De anbefaler at Norge går foran i liberaliseringen av GMO-regulering. Blant annet anbefaler de å innføre begrepet presisjonsavlede (PB) produkter og organismer. PB er «presisjonsavl der det brukes genteknologiske metoder for å oppnå endringer innenfor artens genpool. For noen av PB-ene ( nivå 1) skal det ikke stilles krav om risikovurdering, sporing eller merking.
En rask implementering av ulike krav til PB og GMO vil etter flertallets mening potensielt kunne bidra til både å stimulere til mer innovasjon i Norge samt gjøre Norge til et attraktivt land for markedsføring av nye produkter fra internasjonale utviklere. Flertallet mener videre at en slik periode med Norge som «pilot» for differensierte regler for PB og GMO også forhåpentligvis kan bidra til å demonstrere for europeiske beslutningstakere hvordan et slikt system kan fungere, og derigjennom påvirke EUs fremtidige regelverk.
Flertallet foreslår at reguleringen av levende GMO til mat og fôr skal flyttes fra genteknologiloven og over i matloven. Det betyr at forvaltningsansvaret for levende GMO foreslås flyttet fra miljøforvaltningen (KLD og MD) til HOD, LMD,NFD og Mattilsynet.
Moderniseringsalternativet
Et mindretall ønsker å videreføre hovedtrekkene i genteknologiloven, men anbefaler en rekke forenklinger, oppdateringer og utredninger av dagens regelverk og forvaltning. Mindretallet anbefaler at GMO-definisjonen fortsatt skal være i tråd med definisjonen i EU.
Medlemmene som støtter moderniseringsalternativet mener genteknologi, inkludert nye metoder innen genredigering, har potensiale til å bidra til samfunnsnyttige og mer bærekraftige løsninger på en rekke samfunnsområder. For å sikre at genteknologien blir brukt på en måte som tjener samfunnet som helhet, mener disse medlemmene det er overordnet at et fremtidsrettet GMO-regelverk bidrar til å opprettholde tillit, trygghet og åpenhet. Dette må blant annet skje gjennom åpne høringer, risikovurderinger fra sak-til-sak og merking av alle GMO-er.
Mindretallet mener fremtidig GMO regulering må være robust og fleksibel for å ta høyde for den raske teknologiske utviklingen og stadig nye anvendelsesområder for GMO. Det betyr at lovens virkeområde ikke må innskrenkes.
I moderniseringsalternativet legges det til rette for at regelverket skal fremme etisk forsvarlighet og bidra til mer bærekraftig teknologi- og produktutvikling. Mindretallet ønsker å tilrettelegge for at norsk lovverk kan tilpasses eventuelle endringer i EUs GMO-regulering. Mindretallet mener imidlertid at det ikke er ønskelig å foreslå endringer i norsk lov utfra antakelser om hva EU vil vedta. Prosessen i EU er foreløpig begrenset til en gruppe genredigerte planter, mens anbefalingene i genteknologiutvalgets rapport omfatter alle planter, dyr og mikrororganismer.
Mindretallet anbefaler at norske myndigheter fortsatt skal ha adgang til å forby import av GMO-er som strider mot hensynet til bærekraft, samfunnsnytte og etikk.
For mer informasjon:
Aina Bartmann, daglig leder i GMO-nettverket / utvalgsmedlem som støtter mindretallets alternativ
mobil 913 50 074
Cesilie Aurbakken, styreleder i GMO-nettverket
mobil 970 86 879