Graminor mener at genredigering er et verktøy som kan bidra til en mer effektiv og bærekraftig matproduksjon. Graminor er bekymret for konsekvensene dersom Norge velger å ha strengere regelverk enn EU. De uttrykker også at det er viktig at ikke patentrettigheter undergraver planteforedlerrettighetene.
Vi anbefaler på det sterkeste at kommende potensielle forskrifter tar patent versus UPOV/DUS, og kombinasjoner av disse, i betraktning, skriver Graminor i sitt innspill til Genteknologiutvalget. De er opptatt av at et patentsystem ikke skal kunne gjøre bruken av denne teknologien i kommersiell planteforedling vanskelig, spesielt for SMB-bedrifter.
Robust regelverk
Et nytt regelverk ( for genteknologi, vår anmerkning) må være robust, klart og med tydelige retningslinjer for hva som kreves av dokumentasjon og risikoanalyser skriver Graminor. I innspillet står det også at for plantesorter som skal tas i bruk i det norske landbruket vil det alltid være behov for offisielle forsøk og testing før en sort kan godkjennes og det er stort behov for mer forskning og utvikling innen genredigering for å evaluere denne teknologien for kommersiell planteproduksjon.
Graminor AS er ansvarlig for utvikling av norske plantesorter til jord og hagebruksnæringen i Norge og Norden. Graminors samfunnsoppdrag er å utvikle og levere nye sorter tilpasset norske dyrkingsforhold og med det bidra til økt matsikkerhet i Norge. De representerer og tester også utenlandske sorter for det norske landbruket, og har ansvar for all produksjon av prebasis av såkorn og såfrø i Norge.
Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt
Også Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt er bekymret. De skriver i sitt innspill at om norsk genteknologiregelverk legges på en mer restriktiv linje enn EU sitt, vil norsk grøntproduksjon raskt komme i en helt umulig situasjon. Det er behov for å revidere regelverket for genteknologi, i lys av teknologiutviklingen som har foregått de senere årene. De peker på at de ikke har egen sortsutvikling og skriver at norsk produksjon av poteter, grønnsaker, frukt og bær er helt avhengig av tilgang på utenlandske sorter. Avslutningsvis skriver de tre at dersom en sort utviklet ved hjelp av genredigering er vurdert som helse- og miljømessig trygg, samfunnsnyttig, bærekraftig og etisk forsvarlig i tråd med kriteriene i norsk regelverk, ønsker Gartnerhallen, Hoff og Nordgrønt å ha muligheten til å dyrke denne sorten på lik linje med tradisjonelt fremforedlede sorter.