EU-parlamentet ba 7de februar i år om at alle produkter fra nye GMO-er må merkes. Dette gjelder også de såkalte NGT-plantene. I dag mottok István Nagy, EU-rådets president for landbruk og fiskeri, et åpent brev fra 376 matvareaktører i 16 medlemsstater. I brevet Food Industry for Freedom of Choice ber aktørene Rådet ( Agriculture) til å stå opp for åpenhet, valgfrihet og rettferdig konkurranse i hele verdikjeden. I brevet kreves det klare regler for sameksistens slik at konvensjonelle og økologiske mataktører kan fortsette GMO-fri produksjon, foredling og salg. Det kan bare skje gjennom obligatoriske krav til sameksistens for NGT 1 og 2 planter i hele EU-området.
Forståelse og støtte fra Nagy
Ved overrekkelsen uttrykte minister Nagy forståelse for bekymringene knyttet til en mulig deregulering, og han uttrykte støtte til kravene i brevet.
I brevet fra mataktørene står det videre: Av hensyn til rettferdig konkurranse og forbrukernes forventninger må det være mulig å kontrollere at merkingen skjer i samsvar med loven. Dette krever – analogt med dagens dokumentbaserte system- analytiske deteksjonsmetoder. På denne måten kan manglende deklarasjoner oppdages – bedrifter og forbrukere kan være sikre på at et umerket produkt ikke inneholder noen ny GMO. Kontrollmyndighetene kan også kontrollere at merkeplikten overholdes. Mulighetene for deteksjonsmetoder for NGT1-anlegg avhenger i stor grad av to faktorer: For det første investering i forskning, og for det andre regulering. EU-kommisjonen finansierer nå to prosjekter for utvikling av deteksjonsmetoder med til sammen 11 millioner euro – et betydelig skritt fremover. Selskaper som ønsker å bringe kategori 1-planter på markedet er imidlertid foreløpig ikke forpliktet til å sende inn deteksjonsmetoder, referansemateriale og data om genmodifisering. Det kan imidlertid antas at de har deteksjonsmetoder – rett og slett for å kunne hevde sin immaterielle eiendom, som er beskyttet av patenter.
Du kan lese hele saken her