I dag åpner FNs konferanse om Biologisk mangfold i Montreal. Over 140 organisasjoner fra hele verden ber om moratorium på utsetting av gendrivere.
GMO-nettverket støtter det internasjonale oppropet, og har i eget brev til Klima- og miljøminister Espen Barth Eide bedt Norge arbeide aktivt for et moratorium.
Gendrivere er en genredigeringsteknologi som gjør at endringer i arvestoffet kan spres til hele bestander av ville planter og dyr ved å overstyre den naturlige arvegangen. Teknologien kan brukes til å lage GMO-er som, i motsetning til andre GMO-er, er designet for at de skal spre seg i naturen. Forskere ser for seg å bruke teknologien til å utrydde malariamygg, skadedyr som rotter og skadeinsekter i landbruket. Foreløpig er teknologien bare utprøvd i laboratorier, og det er stor usikkerhet om hva som vil skje dersom gendrivere settes ut i økosystemene.
Selv om teknologien potensielt kan bidra til å løse store utfordringer, mener vi kunnskapen om mulige negative effekter for økosystemer og sosioøkonomiske forhold er svært begrenset. Teknologien utfordrer per i dag etablerte metoder for risikovurderinger og kan bety en ny og stor trussel mot det biologiske mangfoldet.
Teknologien reiser også en rekke juridiske problemstillinger. Gendrivere er konstruert for å utrydde eller påvirke hele populasjoner uten mulighet til å begrense effektene innenfor nasjonale grenser. I Konvensjonen om Biologisk mangfold er det nedfelt bestemmelser om at ingen aktivitet skal kunne medføre skade på andre nasjoners landområde.
Flere av organisasjonene bak det internasjonale oppropet er til stede i Montreal og kan kontaktes for mer informasjon. her kan du lese pressemeldingen og her selve oppropet
Her er lenke til selve FN-konferansen