Sak 1: Ingen GMO-avklaring i EU (PoliticoPRO 16.12.24)
5. juli 2023 foreslo EU-kommisjonen nytt regelverk for genmodifiserte planter der arvestoffet kommer fra artens genpool, såkalte NGT-planter. Medlemslandene i EU har drøftet saken i nesten ett og et halvt år uten å komme fram til et felles standpunkt. Endringer i GMO-lovgivningen krever oppslutning fra minst 15 medlemsland med en befolkning som til sammen utgjør 65% av befolkningen i EU. Etter nyttår overtar Polen presidentskapet i EUs råd, et land som hittil ikke har støttet EU-kommisjonens forslag. Polens innvending mot forslaget er at de frykter at NGT-planter kan patenteres, noe som kan svekke bønders råderett over såvarer.
Politico skriver at Polen nå vil arbeide for å få løst denne fastlåste situasjonen, blant annet ved å gå bort fra landets tidligere motstand mot forslag til ny GMO-regulering. Politico viser også til at EU nå har satt i gang en studie knyttet til patentering av NGT-planter, et problem Polen har vært opptatt av. Studien skal ifølge Politico ferdigstilles tredje kvartal neste år.
EU-parlamentet har tidligere støttet EU-kommisjonens forslag, men med vesentlige endringer. Parlamentet har krevd at alle NGT-er må forbrukermerkes og at NGT-planter ikke skal kunne patenteres. Det siste er problematisk, både fordi det vil kunne kreve endringer i EUs patentregelverk, samt endringer i Den europeiske patentkonvensjonen (EPC), en konvensjon som omfatter flere europeiske land enn EUs 27, deriblant Norge. Patenteringsforbud kan derfor vise seg å være vanskelig å gjennomføre og EU-kommisjonen har derfor advart mot at deres forslag endres på dette området. |