Sak 1: Bananen kan reddes med konvensjonelle metoder (nature.com 22.12.21/modernfarmer.com 11.01.22)
Banan, som er en enfrøbladet plante, er en av de mest sykdomsutsatte matplantene vi har, spesielt for sykdommen Panama disease. Dette gjelder spesielt banansorten Cavendish, som brukes i nesten all kommersiell produksjon. Beklageligvis er bananen steril, så sykdomsresistens kan ikke avles fram på vanlig måte.I en artikkel i tidsskriftet Nature hevder en gruppe forskere at de har greid noe som alle sa var umulig: Å foreta forening av vev, såkalt poding, hos enfrøbladete vekster. Førsteforfatter av artikkelen er dr. Greg Reeves ved universitetet i Cambridge. Poding er en etablert teknikk der man ved å forene vev (kuttflater) på to vekster med forskjellige egenskaper oppnår å få overført ønskede egenskaper fra den ene veksten til den andre. Teknikken brukes blant annet på frukttrær, men har til nå ikke vært anvendbar på enfrøbladete vekster, som for eksempel banan.
Forskergruppen fra Cambridge har funnet en podingsmetode som kan brukes på enfrøbladete. Da kan bananen gjøres motstandsdyktig mot Panama disease ved å pode den med villbanan som er resistent mot sykdommen. Selve podeprosessen må skje på et tidlig stadium i frø-utviklingen, og er lite ressurskrevende. Man ser for seg at det i framtiden også kan bli mulig å kjøpe ferdig podete frø. Forskerne har søkt om patent på podingsprosessen, og Reeves hevder at de ønsker at teknologien blir anvendt både til humanitære og kommersielle formål
Mer om bananen her: https://modernfarmer.com/2022/01/grafting-cavendish-banana-monocots/
Artikkelen i Nature er her: https://www.nature.com/articles/s41586-021-04247-y |