Norske investeringer i Monsanto gir stor avkastning etter Bayer kjøpte opp selskapet. GMO-Nettverket mener det er problematisk at det norske oljefondet investerer penger i genteknologi-giganten.
Dag O. Hessen, tidligere medlem av Oljefondets etikkråd, er blant dem som reagerer på Oljefondets investeringer i Monsanto:
– Her er oljefondet juridisk på trygg grunn. Det gjelder ikke bare Monsanto, men også andre selskaper oljefondet har vært inne i, at det juridiske er på stell, men at det etiske kan diskuteres. Gjennom oljefondet har vi sett på forhold som er tillatt i selskapene landene driver i, som langt overstiger hva som er tillatt i Norge. Er det da etisk forsvarlig å investere? sier Hessen til Nationen 15. september.
– Det største problemet med Monsanto er ikke nødvendigvis GMO-teknologien i seg selv, men måten de driver virksomheten på. At de monopoliserer GMO-planter, for eksempel, på en måte som går utover fattige bønder, fortsetter han.
Daglig leder i GMO-Nettverket Aina Bartmann er enig, og uttaler følgende til Nationen:
– Vi har tidligere vært med på innspill overfor myndighetene om at man bør se på investeringer knytta til selskaper som produserer dagens GMO-er. Vi er ikke mot GMO prinsipielt, men mener dagens produkter er negative. Både når det gjelder økosystemer og maktforhold, sier hun.
– Det er problematisk at Norge har aksjer i Monsanto. Blant annet på grunn av måten de behandler bønder på, ved å gå til rettssak mot bønder som ikke følger deres ekstreme kontrollregime. Etter vår oppfatning er mange av de som blir dømt til å betale erstatning ofre for GMO-forurensing, avslutter Bartmann.