Oversatt fra Friends of the Earth Europe.
Den foreslåtte sammenslåingen av Bayer og Monsanto burde stanses av EUs konkurranselovgivning, i følge en stor nye studie fra University College London som ble publisert på verdens matdag.
Forfatterne av rapporten mener at EU-kommisjonen bør være forpliktet til å stanse sammenslåingen – som foreløpig er til omfattende undersøkelse av EU-kommisjonen – selv ved en smal tolkning av konkurranselovgivningen.
Analysen konkluderer at «Baysanto»-sammenslåingen bør stanses fordi den vil:
- Redusere konkurranse: Det bidrar til ytterligere konsentrasjon av en allerede konsentrert jordbruksektor. Bare tre mega-selskaper (ChemChina-Syngenta, DuPont-Dow og Bayer-Monsanto) vil da eie og selge omtrent 64 % av verdens plantevernmidler, og 60 % av verdens patenterte frø.
- Øke prisene og avhengigheten blant bønder: Pakker med «alt inkludert» av alle tjenester man trenger for jordbruk (frø, plantevernmidler i tillegg til «digitale jordbruks»-produkter) vil låse bønder til en selskapets verdikjede, og gjøre dem teknologisk avhengige og sårbare for prisstigninger i frø og plantevernmidler.
- Eiendomssalg vil ikke løse krisen: Selv om EU-kommisjonen tvinger selskapene til å selge noen produkter er markedet allerede så konsentrert at det ikke vil veie opp for de negative konsekvensene på framtidig konkurranse på frømarkedene.
- Kvele alternative bedrifter: De tre mega-selskapene vil kontrollere den globale matvarekjeden og kvele mer bærekraftige former for jordbruk.
Akademikerne ber også EU-kommisjonen om å utvide sin undersøkelse av sammenslåingen til å også vurdere de sosiale og miljømessige kostnadene, siden sammenslåingen kan sette på spill både matsikkerhet, naturmangfold, rimelige matpriser, høy matkvalitet, variasjon og innovasjon.
Adrian Bebb, mat og jordbruksansvarlig hos Friends of the Earth Europa sa: «EUs konkurransesjef Margrethe Vestager har mer enn nok argumenter for å blokkere den uhellige alliansen mellom Bayer og Monsanto, og å sende et sterkt signal om at EU er forberedt på å stå opp mot disse mega-selskapene for å beskytte våre bønder, innbyggere og miljø.»
Tidligere dette året har mer enn 200 organisasjoner krevd at Vestager stopper bølgen av sammenslåingen i jordbruksektoren. Nesten 900 000 innbyggere har skrevet under på opprøret som ber EU-kommisjonen om å handle.