Sak 4: Alleler av gener kan være hjørnestener i et økosystem (science.org 31.03.22/ Testbiotech 25.05.22)
Gjennom de siste tiårene har identifisering av nøkkelarter i økosystem stått sentralt i økologisk forskning. Det vil si at en enkelt art har livsviktig betydning for at et omfattende økosystem skal fungere. I en studie publisert I Science har Barbour et al ved Universitetet i Zürich gjort funn som utvider denne system-forståelsen til også å gjelde på det genetiske nivået. En enkelt utgave av et gen kan på liknende måte som en nøkkelart fungere som en hjørnesten i et økosystem.
Et gen forekommer som regel i flere utgaver (alleler). I et eksperimentelt økosystem fant forskerne at et allel av et gen hos planten Arabidopsis fungerer som hjørnesten. Forskerne testet hvilken effekt tre forsvarsgener hos Arabidopsis hadde på beitende insekter. De fant at et enkelt allel av et av genene påvirket næringsnettet i økosystemet på flere nivåer. Forekomsten av samspillende arter ble redusert. Det gjaldt både planteetere (bladlus) og predatorer på disse (rovveps).
I det eksperimentelle økosystemet var det en klar tendens: Reduksjon i det genetiske mangfoldet førte til destabilisering av hele næringsnettet, og antallet beitende insekter ble redusert, eller de ble utryddet. Ved én genetisk variant ble det imidlertid sterk økning i antallet bladlus og veps, noe som også indikerer forstyrrelser i økosystemet.
Naturlige populasjoner har som oftest et vidt spekter av genetiske varianter av en art som hjelper til å stabilisere økosystemet. På bakgrunn av funnene i studien til Barbour et al advarer det tyske instituttet Testbiotech om at bruk av genredigering, spesielt med CRISPR-Cas9, kan føre til ensretting av alleler i en populasjon og slik sette et helt økosystem i fare. Testbiotech mener at funnene i denne studien er høyst relevante i diskusjonen om risiko knyttet til nye genredigeringsmetoder.
Mer om saken fra Testbiotech (hentet 08.06.22): https://www.testbiotech.org/en/news/changes-single-genes-may-threaten-whole-ecosystems
Mer om saken i Science (hentet 08.06.22): https://www.science.org/doi/10.1126/science.abf2232 |