I dette nummeret kan du blant annet lese om feltforsøk med genredigert hvete og om kritikk fra frivillige organisasjoner mot forsøk på å deregulere GMO i EU. Du kan også se opptak fra GMO-debatt under Arendalsuka
Ansvarlig redaktør for dette nyhetsbrevet: Aina Bartmann |
|
|
|
Saker denne gangen
- 57 organisasjoner kritiserer EU-kommisjonen
- Feltforsøk med genredigert hvete
- Reguleringsregime ikke viktig for GMO-forskning på fisk?
- Genetisk mangfold er viktig for klimatilpasning
- GMO-møte under Arendalsuka
|
|
Sak 1: 57 organisasjoner kritiserer EU-kommisjonen
I april presenterte EU-kommisjonen en studie om GMO med sikte på å deregulere noen typer genredigerte planter. Nå har 57 organisasjoner utformet et svar på denne studien. Organisasjonene er for det første kritiske til selve prosessen, blant annet fordi de aller fleste innspillene kom fra GMO-selskaper. I tillegg mener de at en deregulering vil kunne føre til en økt risiko for mennesker, dyr og miljø. Den tredje innvendingen er at en deregulering innebærer at bønder ikke lenger vil kunne vite hva de sår og forbrukere ikke lenger vite hva de spiser.
Organisasjonenes svar kan leses her: https://gmwatch.org/files/Response-to-EU-Commission-on-gene-editing-deregulation-plans.pdf
EU-kommisjonens studie kan leses her: https://ec.europa.eu/food/system/files/2021-04/gmo_mod-bio_ngt_eu-study.pdf |
|
Sak 2: Feltforsøk med genredigert hvete
I Storbritannia er det nå gitt tillatelse til feltforsøk med genredigert hvete, forsøk som skal vare i fem år. Ifølge selskapet som skal gjennomføre forsøkene, Rothamsted Research, vil dette være de første feltforsøkene med organismer som er genredigert ved hjelp av CRISPR i Europa. Formålet med genredigeringen er å redusere asparginsyrenivået i hveten, en aminosyre som omdannes til akrylamid ved bruningsprosessen knyttet til steking og baking. Folkehelseinstituttet omtaler akrylamid som sannsynlig kreftfremkallende og viser til at det finnes i mange næringsmidler. Det tyske instituttet Testbiotech viser til at hveten også er genmodifisert for å bli herbicidresistent og at det er gjort ved hjelp av en annen metode enn CRISPR. Herbicidresistensen skal etter planen fjernes ved hjelp av tradisjonell planteforedling. Testbiotech skriver videre at det vil være vanskelig å avdekke uønskede effekter av endringene i hvetegenomet fordi det er så stort.
Rothamsted Research sin omtale kan leses her: https://www.rothamsted.ac.uk/news/genome-edited-wheat-field-trial-gets-go-ahead-uk-government
Testbiotech sin omtale kan leses her: https://www.testbiotech.org/en/news/new-ge-wheat-be-tested-uk-field-trials
Folkehelseinstituttets omtale av akrylamid kan leses her: https://www.fhi.no/ml/miljo/miljogifter/fakta/fakta-om-akrylamid/ |
|
Sak 3: Reguleringsregime ikke viktig for GMO-forskning på fisk?
Forskere fra Genøk – Senter for biosikkerhet, Universitetet i Tromsø og Havforskningsinstituttet har laget en oversiktsartikkel over genredigeringsforskning på fisk. Den viser at brorparten av studiene er knyttet til akvakultur. I tillegg viser den at tilapia er den fisken som oftest har blitt genredigert, etterfulgt av atlanterhavslaks. Kina er registrert med flest studier, 29 i tallet, etterfulgt av USA med 9 og Norge med 7, noe som i en viss grad gjenspeiler størrelsen på havbruksnæringa. Det virker ikke som om reguleringsregimet i de enkelte landene er viktig for forskningen.
Artikkelen kan leses her: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/raq.12571 |
|
Sak 4: Genetisk mangfold er viktig for klimatilpasning
Klimaendring skaper problemer for landbruket i Tunisia, ikke minst på grunn av tørke og sykdom på plantene. En del bønder tar nå i bruk gamle plantesorter fordi de er mer robuste. I tillegg slipper de å betale for såfrø hvert år, slik de måtte med nye genmodifiserte varianter. FNs landbruksorganisasjon, FAO, mener at økt bruk av nye hybrider er en trussel mot lokale kulturplanter og anslår at tre fjerdedeler av den genetiske variasjonen har gått tapt i løpet av hundre år. Økt mangfold er derfor viktig, ikke minst for å kunne tilpasse seg et endret klima.
Bruke av lokal planter i Tunisia kan leses her: https://www.ibtimes.com/tunisia-plants-seeds-hope-against-climate-change-3285368 |
|
Sak 5: GMO-møte under Arendalsuka
Bioteknologirådet arrangerte et møte om genredigering og global matproduksjon under Arendalsuka. Etter innledning fra rådets direktør, Petter Frost, var det samtaler med administrerende direktør i Graminor Kristin Børresen og bonde Knut Jarle Repstad. Deretter var det politikerens tur, med representanter fra Høyre, MDG og SV.
Opptak fra møtet kan du se her: https://www.bioteknologiradet.no/2021/06/arendalsuka-18-8-genredigering-og-global-matproduksjon/ |
|
|