Stortinget har vedtatt endringer i genteknologiloven som betyr mer åpenhet om GMO. Og EU-kommisjonen inviterer til åpen høring om framtidig GMO-regulering. Frist for å sende inn innspill er 22. juli.
|
|
Les mer om dette i vårt nyhetsbrev og om at en genredigert sopp kan inneholde fremmed DNA til tross for påstander om det motsatte.
|
|
Sak 2: Genredigert sopp godkjent på feil premisser? (GM Watch 09.04.22 og nature.com, oktober 2016)
Flere land er nå i ferd med å unnta enkelte genredigerte organismer fra GMO-regulering. Dette gjelder organismer som ikke skal inneholde fremmed DNA. Produsenten av en sopp som er genredigert med CRISPR for å ikke bli brun hevder at soppen ikke inneholder noe fremmed DNA. Det amerikanske landbruks- og matdepartementet (USDA) har på dette grunnlaget unntatt soppen fra GMO-regulering. Men i en studie fra 2016 som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Biology, undersøkte to Sør-Koreanske forskere, denne genredigerte soppen. De fant at den kan inneholde små fragmenter av fremmed DNA. Det fremmede DNA-et er blitt tilført gjennom selve genredigeringen, der ringformede DNA-biter som stammer fra bakterier (plasmider) er blitt brukt for å få utført nødvendige endringer i soppens genom. Bakterie-DNAet er ment å skulle brytes ned raskt. En helgenomsekvensering av den genredigerte soppens DNA viser imidlertid at små biter av bakterie-DNAet fremdeles kan være til stede. Dette vil ikke fanges opp av de vanlige metodene som godkjennende myndigheter i dag bruker for å lete etter fremmed DNA i en GMO. Soppen kan derfor inneholde fremmed DNA, og være unntatt fra regulering som GMO på feil premisser.
Omtale av saken i GM Watch her (hentet 03.05.22): https://gmwatch.org/en/106-news/latest-news/20013-transgene-free-gmos-may-be-exempted-from-gmo-regulations-under-false-pretences
Mer om saken Nature biology her (bak betalingsmur, hentet 03.05.22): https://www.nature.com/articles/nbt.3680 |
|
Sak 3: Økt åpenhet i GMO-saksbehandlingen (stortinget.no)
Stortinget vedtok 3. mai endring i genteknologiloven som legger til rette for økt åpenhet knyttet til myndighetenes behandling av GMO-saker. Lovendringen følger av at EUs åpenhetshetsforordning innlemmes i norsk rett, noe Stortinget samtykket til samme dag.Formålet med åpenhetsforordningen er å bidra til økt åpenhet, ikke minst knyttet til risiko ved å ta i bruk genmodifiserte organismer. I tillegg er det et mål å øke kvaliteten og styrke påliteligheten til risikovurderingen som foretas av EFSA.I energi- og miljøkomiteens innstilling understreker alle partier bortsett fra Frp, at «lovendringen må føre til økt åpenhet knyttet til behandlingen av søknader om utsetting eller omsetning av genmodifiserte organismer». Det samme flertallet understreker videre at det må være en meget høy terskel for at opplysninger knyttet til vurderingskriteriene bærekraft, samfunnsnytte og etikk i genteknologiloven skal kunne unntas fra innsyn.På Stortingets side om endring av genteknologiloven finnes lenker til regjeringens proposisjon, komiteinnstillingen, referat og video fra debatten, samt voteringsoversikt. Den finnes her: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=87918 Stortingets saksside knyttet til beslutning av innlemmelse av åpenhetsforordningen finnes her: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=87917 |
|
|