I årsmeldingen for 2024 kan du lese om alle aktiviteter i 2024. Årsmeldingen er ekstra «omfangsrik» fordi vi har valgt å ta med et eget kapittel om høringen av NOU 2023:18 Genteknologi i en bærekraftig fremtid. Det er mange solide høringssvar som kan bidra til kunnskapsbygging og som derfor er viktig langt utover spørsmålet om fremtidig regulering.
Fra side 22 kan du lese om hvilke organisasjoner som er med i GMO-nettverket og hvem som sitter i styret. Etter vårt årsmøte i mars er også Norges Skogeierforbund og Norges Vel blitt medlemmer slik at vi nå har 20 organisasjoner og bedrifter som medlemmer.
I innledningen reises mer overordnede spørsmål knyttet til demokrati og medbestemmelse.
Utdrag fra leder
GMO-nettverket er en bred allianse som har som mandat å arbeide for en føre-var basert bruk og regulering av genmodifiserte organismer (GMO). Det er et avgrenset mandat, men berører samtidig helt sentrale verdier i samfunnet. Vi vet nå at genmodifisering, herunder genredigering, kommer til å brukes i kombinasjon med andre kraftfulle teknologier som f eks kunstig intelligens og nanoteknologi. Dette gjør mulighetsrommet for bruk langt større enn tidligere, på godt og vondt. Det gjør det ekstra viktig å få på plass et oppdatert lovverk der uavhengig risikovurdering og trinnvis utsetting i naturen fortsatt ligger til grunn. Forslag om revidering av genteknologiloven er forventet lagt frem for stortinget i løpet av våren.
En av de viktigste kjennetegnene i et demokrati er åpenhet og medbestemmelse. Dette gjelder også i spørsmålet om hvilke typer teknologier vi som samfunn skal velge å satse på. Det er et overveldende spørsmål som griper inn i alt fra barnas skolehverdag og vårt helsevesen til næringsliv, forsvaret og primærnæringene. Hvordan skal vi klare å bygge og dele kunnskap om alt dette, og deretter forankre politikken i befolkningens verdier og interesser?
Årsmeldingen kan leses her GMON_Årsmelding_2024_LAV Copy